Čtvrtek, 1 května, 2025
More
    DomůVařeníJak vařit ze zdravých potravin?

    Jak vařit ze zdravých potravin?

    Zdravé stravování je téma, které hýbe společností. Na jednu stranu na nás z reklam, televize i časopisů útočí fast foody, které lákají k návštěvě, na druhou stranu slýcháme, jak zásadní je hlídat si to, co jíme. Zdravé stravování nás má posílit, dodat našemu tělu potřebné živiny, my bychom se pak měli cítit prostě skvěle. Že byste ho také rádi vyzkoušeli, ale nevíte, jak na to? Tady je pár tipů.

    Co je zdravé stravování

    Když se mluví a zdravém jídelníčku, pak určitě nemluvíme o polotovarech nebo fast foodech, ale o čerstvě připravených pokrmech bohatých na potřebné vitamíny, minerály a živiny, navíc připravených tak, aby o nic ze svého obsahu ani chuti nepřišly. Zdravé jídlo ale není jen o surovinách a chuti, ale také o jeho přípravě. Smažení v oleji není ta správná cesta, narozdíl třeba od dušení na páře apod.

    Jak jídla tepelně upravit, aby byla zdravá?

    Jak jsme nastínili před okamžikem, smažení určitě nebude ten pravý způsob, jak si připravovat zdravé pokrmy. Naštěstí máme celou řadu možností, mezi nimi:

    • Vaření, které je pro zachování živin tou nejšetrnější cestou, jak potraviny připravit.
    • Dušení, které mnozí z nás od mala nesnáší, na druhou stranu, když víte, jak správně pokrmy podusit, jejich chuť vás příjemně překvapí. Stačí malé množství tekutin, mícháme co nejméně a necháme vyniknout přirozenou chuť pokrmu.
    • Grilování je oblíbenou kratochvílí letních dnů, když ale na rošt místo špekáčků dáte lososa nebo kvalitní maso, a zabráníte kontaktu ohně s potravinami, můžete si ho bez obav užít.
    • Pečení v troubě, což je tepelná úprava potravin působením suchého vzduchu. Také není špatná, jen si dejte pozor, ať to nepřeženete.

    Co se ještě může hodit?

    Zdravé stravování je postavené na konzumaci zdravých potravin, jako je libové maso, ryby a mořské plody, zelenina, ořechy a semínka, zdravé tuky a kvalitní proteiny. Vybrat ty pravé ingredience je polovina úspěchu, k jejich zpracování se mohou hodit i další pomocníci a tipy, jak vařit zdravě. O jaké jde?

    • Koření, bez kterého si chuť pokrmů mnohdy neodvažujeme ani představit. Máme pocit, že by byla mdlá a nevýrazná, naštěstí tomu tak nemusí být vždy. Kořenit můžete, ale dejte přednost koření bez přidané soli, cukru a éček.
    • Pozor na obsah sacharidů v potravinách, včetně ovoce a zeleniny. Dopřejte si nízkosacharidové ovoce i zelenou zeleninu. Tělu dodá potřebné živiny, na kalorie je ale chudá.
    • Nakupujte s rozumem. Nenechte se zlákat výhodnou koupí méně kvalitních surovin, do obchodu nechoďte ani hladoví. Dejte přednost kvalitě před nízkou cenou, kupujte jen to, co potřebujete. Hlídejte si, ať kupujete co nejméně zpracované suroviny, a objevte jejich pravou chuť. Nakupovat vás nebaví a hlídat kvalitu potravin taky nechcete? Zkuste balíček hotových proteinových jídel, která vás zasytí a tělu dodají vše potřebné.
    • Vařte efektivně. Jídlo můžete klidně připravit na 2 dny dopředu, proč trávit u plotny každé odpoledne? Jídlo pak skladujte v lednici v uzavíratelných nádobách. Navařili jste příliš mnoho? Zbytek zamrazte, ať se v jídle nezačnou množit bakterie.
    - Reklama -

    Must Read

    - Reklama -spot_img